Dziś skupiamy się na tym, co jemy – wybieramy produkty coraz mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie spożywaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne artykuły. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. W szeregu przypadków zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one identycznie wiele produktów odżywczych, lecz organizm po prostu znosi je o wiele poprawniej. Znakomitym przykładem poprawnego towary jest kasza jaglana, która dawno temu gościła na stołach bardzo często a teraz niestety została zapomniana.
kasza jaglana na ostro
Na szczęście coraz to więcej ludzi docenia jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to gruntownie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bo są to bardzo delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej niż tradycyjną, kultową nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu niemniej jednak jest tego godne, albowiem wrażenia smakowe są w samej rzeczy fajne. Czemu niemniej jednak powinniśmy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niesłychanie dużo korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem nadzwyczaj wielu witamin z grupy B, jednak nie wyłącznie, dostarcza bowiem także witaminy z grupy E, które nadzwyczaj poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo doskonałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To fenomenalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza niesłychanie odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz naturalnie dla dzieci, jakim wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik rzadko spotykany dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.